2016. május 28., szombat

Würtz Ádám rajzok

Ebben a bejegyzésben felrúgtam az eddigi gyakorlatot, miszerint időrendben mutatom be a könyveket. A változó mennyiségű háttéranyag arra késztetett, hogy a most ismertetendő kötet már a Grafica Hungarica sorozat egyik tagja legyen. Következzék hát a Würtz Ádám rajzait bemutató kiadvány, amely a széria 2. eleme. Választásom azért Würtzre és a hozzá kapcsolódó kötetre esett, mert köthető hozzá videó dokumentum, mely ugyan egy, a megyei könyvtári egy későbbi kiállításáról készült, de teljesebbé teszi a róla alkotható képet. A művész a 60-70-es évek egyik meghatározó grafikusa, több mint 700 könyv viseli magán kézjegyét. Részletesebben nem kívánom az életrajzát bemutatni, hiszen a hivatkozott oldalak között ez is megtalálható.


Vagyis nézzük a könyvet kívülről befelé haladva! A sorozat minden kötete 250 számozott példányban készült. Ám ezt a kötetet illetően kétféle kötés is ismert (valószínűleg egyszer 250 számozott példány lehet ebből is), az egyik fűzött szürke vászonkötésben, porvédő borító nélkül, a másik, a ragasztott változat borítója diósgyőri merített papírból, melyről a vízjelek is tanúskodnak. Tovább megállapíthatunk egy érdekességet, mégpedig, hogy azon kevés Lipták által kiadott könyv egyike, melynek a borítóján is látható rajz. Ismerve majd a sorozat jellemzőit, nem fogunk meglepődni azon, hogy ennél is, mint az összesnél, minden egyes darabot a művész dedikált.


A kötet 1981-ben került kiadásra, mely a művészeti lexikon rövid bejegyzésével indul, majd irodalomjegyzék, kiállítási kronológia valamint a művész 1980-ig kapott díjainak felsorolása következik. Munkácsy díjból hármat is kapott munkássága során. A következő oldalakon a Würtz által írt életrajzot olvashatjuk, és 1980 decemberére datálódik. Ezek után vethetjük bele magunkat a több tucat oldalt betöltő munkák jellegzetes, ismerős grafikai világába. A rajzok lehetnek bár groteszkek, vagy stilizáltak, vagy részben szürreálisak, illetve még realizmusra törekvőnek is nevezhetőek, mégis, hihetetlenül egységes és sajátos összképet alkotnak.

1986-ban Lipták Pál nyitott tárlatot neki a könyvtárban, ezt a megyei újság szerint nem ő, hanem dr. Dömötör János, a Tornyai János Múzeum igazgatója tette volna. A kiállítás létrejötte a korábban kiadott kötetnek is köszönhető, de friss munkákat tartalmazott. A megnyitószövegből kiderül, hogy a művész kapcsolata Békéscsabával egészen pályája kezdetéig és a híres csabai könyvkiadóig, Tevan Andorig nyúlik vissza. (Közös munkájuk eredménye például: Vitányi János: Tüzes Gábor című munkája.) Hallhatunk továbbá részleteket a könyvben szereplő ars poeticából.


1992-ben nyílt még egy kiállítás a könyvtárban Társult múzsák címmel, ahol Csohány Kálmán és Kass János mellett Würtz Ádám munkái is láthatók voltak. A posztban nem csak a könyvről szeretnék képeket közölni, hanem a könyvtári kiállításhoz készült katalógusról és plakátról is, melyeken ugyanaz a rajz szerepel.




Würtz Ádám gyakori vendég volt Békéscsabán, melyet a Békés Megyei Népújság számos cikke bizonyít. A Kner nyomda által készített könyvekben gyakran feltűnnek illusztrációi, ezen kívül a nyomda előcsarnokában és a Munkácsy Múzeumban is kiállított. A múzeum több tucat munkáját őrzi.

Irodalom:

Dr. P. Brestyánszky Ilona: Szép könyv kiállítás Békéscsabán a Kner Nyomda rendezésében In: Békés Megyei Népújság, 1966. április 17.
B.I.: Grafikai kiállítás Békéscsabán In: Békés Megyei Népújság, 1970. január 25.
Újabb kamara-tárlat nyílik szerkesztőségünkben In: Békés Megyei Népújság, 1970. február 21.
Würtz Ádám kiállítása a Tízek Klubjában In: Békés Megyei Népújság, 1971. november 13.
Múzeumi és műemléki hónap Békés megyében In: Békés Megyei Népújság, 1973. szeptember 28. Mini bibliotéka Szekszárdról és Békéscsabáról In: Békés Megyei Népújság, 1984. január 19.
Gajdács: Az Artotéka egy éve In: Békés Megyei Népújság, 1987. május 26.
Sz. M.: Grafikai gyűjteménykiállítások a megyei könyvtárban In: Békés Megyei Népújság, 1990. január 11.
Sz. M.: Hírek a megyei könyvtárból Júliusban az ötvenedik In: Békés Megyei Népújság, 1991. február 7.
Dömötör János: Az ötvenedik elé In: Békés Megyei Hírlap, 1991. augusztus 7.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése